Izmene poreskog sistema: Od profita 15 odsto državi

Bez autora
Aug 06 2012

Izmena Zakona o poreskom sistemu i poreskoj administraciji, kako sada stoje stvari, predvideće povećanje poreza na dobit preduzeća. Umesto sa deset, firme u "plusu" državi će uzvratiti sa 15 odsto poreza. Nova pravila će smanjiti i mogućnost izvrdavanja i umanjenja stope. Uspešna firma danas iznos poreza može spretno da umanji kroz humanitarni rad, reklamiranje, sportske aktivnosti, pa i reprezentacije. Najveće umanjenje je kroz investicije. Efektivna stopa poreza na dobit preduzeća sada je između pet i šest odsto - kažu u Ministarstvu finansija i privrede. Nije u redu da banke plaćaju samo pet odsto poreza. Povećaće se stopa na 15 odsto. To je malo pravednija raspodela, ali će se smanjiti i broj mogućnosti umanjenja poreza. Porez na dobit plaćaju samo oni koji pozitivno posluju, tako da on ne pogađa firme u teškoj situaciji...

Izmene poreskog sistema: Od profita 15 odsto državiIzmena Zakona o poreskom sistemu i poreskoj administraciji, kako sada stoje stvari, predvideće povećanje poreza na dobit preduzeća. Umesto sa deset, firme u "plusu" državi će uzvratiti sa 15 odsto poreza. Nova pravila će smanjiti i mogućnost izvrdavanja i umanjenja stope.

Uspešna firma danas iznos poreza može spretno da umanji kroz humanitarni rad, reklamiranje, sportske aktivnosti, pa i reprezentacije. Najveće umanjenje je kroz investicije.

- Efektivna stopa poreza na dobit preduzeća sada je između pet i šest odsto - kažu u Ministarstvu finansija i privrede. - Nije u redu da banke plaćaju samo pet odsto poreza. Povećaće se stopa na 15 odsto. To je malo pravednija raspodela, ali će se smanjiti i broj mogućnosti umanjenja poreza. Porez na dobit plaćaju samo oni koji pozitivno posluju, tako da on ne pogađa firme u teškoj situaciji.

Privrednici, s druge strane, najavljenom povećanju ne mogu da se raduju, ali, kako kažu, važno je da se ispuni čitav paket najavljenih mera. Ako se drugi nameti privredi smanje, onda se veći porez može podneti.

- Povećanje poreza znači manje pogodnosti za investitore, a rado su dolazili zbog stope od deset odsto - smatra Nebojša Atancković, predsednik Unije poslodavaca. 

- Mi smo imali najmanji porez na profit i ambijent u kome do profita nismo mogli da dođemo. Ako se država potrudi da obezbedi mogućnost stvaranja dobiti tako što će ukinuti namete raznih institucija i organizacija, onda to povećanje nije toliki problem. Poštenije je platiti veći porez na ono što ste zaradili nego plaćati to što ne možete ni da zaradite. Jer, država ništa ne preduzima protiv dužnika koji ne plaćaju dugove, ili vam uzme daleko više kroz skrivene namete. Znači važan je čitav paket mera koji će pomeriti privredu Srbije u drugom pravcu.

Preko poreskih kredita stopa ovog poreza može da se prepolovi, pa i da se potpuno "izbriše". A formula izgleda ovako - velika i srednja preduzeća mogu da se oslobode poreza u vrednosti od 20 odsto investicije koju su imali u toj godini. Ali iznos umanjenja ne može da bude veći od polovine iznosa poreza. Ukoliko prelazi, "višak" se pamti za naredne godine, ali može da se koristi najviše deset godina. Malo preduzeće može da računa na kredit vredan 40 odsto ulaganja. A taj iznos ne sme da pređe 70 odsto iznosa poreza. Ima određenih delatnosti, međutim, koja ulaganjem mogu potpuno da "izbrišu" porez na dobit. Potpuno oslobađanje od poreza na dobit tokom čitave decenije sledi preduzeću koje u osnovna sredstva uloži najmanje 800 miliona dinara i ima više od sto zaposlenih.

GLAVNI ADUT

Niska poreska stopa poreza na dobit Srbiji je godinama glavni adut privlačenja stranih investitora. Domaći privrednici su ponavljali da to ništa ne znači ako birokratija krije stotine drugih nameta. I sa stopom od 15 odsto, međutim, bićemo daleko od evropskog proseka. U EU je prosečna stopa 24 odsto. Rekorderi u oporezivanju su Nemci - 38,7 odsto. Sa deset odsto, među članica EU, preduzeća oporezuju samo Kipar i Bugarska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik